Kerstgeschenken

Onze ervaring met

Kerstgeschenken

Kerstmis wordt wereldwijd in zo’n 60 landen gevierd. Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus. Kerstmis is verdeeld in twee dagen; eerste en tweede kerstdag, traditiegetrouw 25 en 26 december. Veel Nederlanders zetten met Kerst een kerstboom op, bezoeken een kerststal, genieten van een heerlijk kerstdiner én mogen een kerstpakket in ontvangst nemen.

Werkgevers wensen werknemers een prettige kerst door een kerstpakket te overhandigen. Daarnaast zien werknemers een kerstpakket als een blijk van waardering; een extra kerstattentie voor het harde werk dat in 2018 is geleverd. In Nederland en veel andere landen is het geven van een kerstpakket een échte traditie geworden. Vrijwel alle Nederlandse werknemers ontvangen in december een kerstpakket.

Waar een kerstpakket vroeger nog vrij eenvoudige kerstpakketten waren, zijn er in 2018 vele bijzondere, exclusieve en duurzame pakketten verkrijgbaar. Daarnaast zijn er veel kerstpakketten die gekoppeld zijn aan een goed doel. Hiermee wordt een goede invulling gegevens aan de kerstgedachte.


Een kerstpakket is inmiddels moeilijk weg te denken, maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Het gebruik is ontstaan in de 19e eeuw. Het was toen moeilijker om voedsel te bewaren in de koude wintermaanden. Wanneer mensen bij een boerengezin langsging om ze een prettig kerstfeest te wensen, was het de gewoonte om de bezoeker wat te eten en drinken aan te bieden. Ook werknemers van het boerenbedrijf mochten dan meegenieten van bijvoorbeeld krentenbrood, amandelspijs en warme chocolademelk.

De mensen die werkten en woonden op de boerderij kregen tijdens tweede kerstdag vrij. Ze mochten naar huis om kerstmis met hun familie te vieren, maar kregen ook allerlei lekkernijen én nuttige spullen mee voor de hele familie. Het zorgde voor een extra leuke kerst én was natuurlijk een mooie waardering voor het werk van de knechten en meiden. Dat vormde de grondslag voor het kerstpakket zoals we dat vandaag de dag kennen.

De medewerkers van boerderijen waren de eersten die kerstpakketten ontvingen. Vervolgens namen ook ambachtslieden deze traditie over. Hun personeelsleden kregen ook allerlei lekkernijen en nuttige spullen voor het gezien om mee naar huis nemen.

Nadat ambachtslieden de traditie overnamen, begonnen bedrijven en overheidsorganisaties ook met het geven van kerstpakketten. Zo kregen bijvoorbeeld militairen die actief waren in Nederlands-Indië een kerstpakket opgestuurd. Inmiddels was iedereen namelijk van mening dat iedere Nederlander een kerstpakket verdiende om het kerstfeest te vieren, zelfs militairen die zo ver van huis waren.

In 2018 is het nog steeds een traditie om kerstpakketten te geven. De pakketten zijn alleen niet meer te vergelijken met de pakketten die de boeren vroeger gaven. Bedrijven stellen nu zelf geen kerstpakketten meer samen, maar geven dat uit handen aan leveranciers als Drukkerij Businessprint. 
Meer informatie





Vraag vrijblijvend een offerte aan
Neem contact op

* binnen 1 werkdag reactie
Leer wat meer over

Ons toegewijde team

Al meer dan 45 jaar ervaring

Kwaliteit is vanaf de start het uitgangspunt bij Drukkerij Businessprint. Maar de grootste erkenning zit natuurlijk in onze groeiende groep tevreden klanten. Ons leveringsprogramma is nagenoeg onbeperkt en loopt van een eenvoudig visitekaartje of een folder in zwart/wit tot full color drukwerk in kleine en grote oplagen.
  • 45 jaar ervaring in drukwerk
  • Fysieke locatie in de Hoeksche Waard
  • Handmatige controle